lørdag, marts 21, 2009

De store paradigmer

Jeg er entusiastisk podcastlytter af DR1 og Lasse Jensens Mennesker og Medier; det ubestridt vigtigste ugemagasin omkring danske medier.

Fredag d. 13. marts interviewede Lasse den hollandske forfatter og journalist Joris Luyendijk. Interviewet var på mange måder en øjenåbner omkring utilsigtet vinkling og manglende forståelse for og af den kontekst som faldskærmsjournalister dumper ned i.  

Det handlede om ord, ordvalg og paradigmer, der er så store at vi slet ikke opdager dem. Som skoven, man ikke ser for træerne. 

Hvordan ville du svare  en uniformeret tysk journalist i 1944, der via oversætter beder om din holdning til "den tyske befrielseshær, der beskytter mod kommunisterne?" 

Trods Lasses årvågne og præcise oversættelse af Luyendijk var der en sætning omkring forskellen på besætter og befrier, som ikke kom med på dansk: People die in the occupation in ways that doesn't make the news with the same emotional impact [as does acts of terror].

På dansk og tolket ind i interviewets sammenhæng: En besættelse dræber langsommere og med mindre følelsesmæssig kraft end den spontane nyhedsværdi, der tilskrives terrorens eksplosioner.

Pointen: Bare fordi en historie ikke ligner en konventionel nyhed, så kan konsekvenserne forfærdende let være både større og mere vidtrækkende...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Værdilemma's Fan Box fra Facebook

Vaerdilemma on Facebook